14 de març 2010
DIBUIX I GRAVAT
3 de març 2010
ESTACAR I SUBJECTAR ELS OBJECTES



Sovint el procés d'estacament dels objectes és laboriós, però després ens permet de treballar amb eficiència.
7 de febr. 2010
PREPARACIÓ DELS BURILS


Puntes de diferent forma i mola d'oli (Pedra d'Arkansas)
Per a la preparació dels burils utilitzarem l'amoladora (a motor) i la mola d'oli (pedra d'Arkansas).
Tot i que generalment els burils poden ser emprats directament tal i com apareixen al mercat, cal fer a les eines un retoc que ens permet de guanyar fiabilitat i afinar la burilada.
Abans de res, cal fixar un mànec al buril, i convé que a aquest mànec de fusta tornejada li fem una aplanada (amb llima o formó) que cioincideixi amb el mateix pla inferior de l'eina tal què no rodolin sobre el nostre espai de treball (veure l'entrada: tipus de burils).
Referin-nos a la pròpia eina, el que és interessant, i primer de tot, és fer el "punt de mira" (amb l'amoladora) rebaixant l'altura de la tija d'acer de la part superior del buril i definir una punta més prima que ens permeti visualitzar des de tots els àngles d'atac el posicionament de la punta del buril (veure fotografia superior).
L'esmolat, obtenció d'una cara o faceta de tall (amb la mola d'oli) és el següent pas. L'obertura de l'angle que originem a la punta de l'eina permet la sortida de la burilada (despulla).
El retoc o modificació de la part inferior o tall de l'eina requereix un major coneixement. No obstant, podeu veure un exemple en la preparació del "buril híbrid".
Etiquetes de comentaris:
Preparar i esmolar un buril
30 de gen. 2010
TIPUS DE BURILS
En els dibuixos hi podem veure la secció (tall) dels burils més usuals que podem trobar al mercat.
També hi podem veure la preparació d'un buril anomenat híbrid per Rodolf Berthold, insigne gravador barceloní de família d'origen alemany, que va ser el meu mestre i de qui vaig aprendre les particularitats i utilitat d'aquest buril tan efectiu.
17 de gen. 2010
EL GRAVAT SOBRE METALL
El gravat sobre superfícies de metall s'ha emprat generalment per a la ornamentació d'objectes, joies i altres estris personals i també per a la estampació i calcografia.
Tot i que existeixen diferents procediments dedicats a la litografia i la estampació, en aquest blog faré referència al gravat amb buril, que és el procediment i tècnica artesanal que he après i desenvolupat professionalment en els últims 30 anys.
Els burils són fulles d'acer al tremp de diferent secció. Es governen manualment per un mànec de fusta estacat per l'extrem oposat al tall.
La forma del tall determina el solc del gravat.
9 de gen. 2010
EL GRAVAT
El gravat, entès com una incissió en el material, ha estat una tècnica, una habilitat ancestral i un mitjà que l'home ha emprat per decorar amb símbols els primers objectes i escriure sobre fang i pedra la història de l'antiguitat.
La tècnica artesana del gravat a buril sobre metall evoluciona amb l'aparició de la impremta, on calia aplicar els procediments artesans per a crear els originals de les imatges que després eren estampades a les il·lustracions.
Aquesta mateixa tècnica va ser aplicada a la ornamentació i la joieria de l'època que van tenir un gran seguiment i autors de prestigi universal als Països Baixos, Alemanya i Itàlia.
Aquesta tècnica manual d'un orígen ancestral, perviu actualment en les arts aplicades, els procediments de creació artística i la personalització de la joieria, la xilografia, la calcografia í també en les arts plàstiques en l'obtenció de gravats artístics per a la reproducció gràfica. Personalment penso que, amb tot i l'aparició de nous sistemes mecànics i electrònics de gravat, el gravat és, avui encara, un ofici viu.
Etiquetes de comentaris:
El gravat,
una tècnica que ve de lluny
Subscriure's a:
Missatges (Atom)