Gravat en joieria i creació artesanal

Aquest bloc està dedicat a la tècnica artesana del gravat aplicat a la joieria i la ornamentació.
Hi trobareu escrits referents als procediments, les eines i passes bàsiques que calen per obtenir un gravat sobre metall.
La tècnica artesana unida a la creativitat ofereixen una oportunitat en la creació de nombroses textures, grafismes, símbologies i formes.
L'expressió directa sobre el metall determina una actitud artística en la creació de plaques i joies d'originals que es mostren en diferents imatges.
Josep Sicart Martínez, gravador
gravats@hotmail.com


3 de març 2010

ESTACAR I SUBJECTAR ELS OBJECTES

La fiabilitat i seguretat del gravat està estretament lligada a la bona subjecció dels objectes i materials a gravar. Un bon estacament ens permet treballar amb precisió i evitar accidents i punxades que sovint poden ferir les nostres mans. Com a base per fixar els objectes utilitzem la "bola de gravador".     La bola és un aparell molt útil, perquè ens permet modificar sobre la marxa l'angle d'incidència i l'atac dels burils, especialment a l'hora de gravar corbes. La bola, que es recolza en un coixí circular de cuir, que és ple de sorra per tal que sigui pesant i estable, porta inserit un cargol que ens permet estacar-hi elements de suport (fustes estriades, pius i bases amb mangre d'encollar). En les fotografies hi podem veure com subjectar una petita planxa (amb fustes i mangre d'encollar) i també un objecte irregular (pius). D'aquesta manera escollim el millor sistema per fixar cada objecte. Cada objecte presenta dificultats diferents per al seu estacament. En cas que es pugui escalfar lleugerament, el sistema més eficient és l'encollat amb mangre, que ens garanteix una subjecció gairebé perfecta, això sí, després cal netejar-lo exhaustivament submergint-lo en alcohol durant una estona. Els sistemes de pius o fustes estriades no presenten tants problemes pel que fa a l'escalfor i la neteja, però en els dos casos cal acurar la subjecció i controlar les pressions i la força excessiva amb la que impulsem el buril, ja que l'objecte podria arribar a desprendre's.
Sovint el procés d'estacament dels objectes és laboriós, però després ens permet de treballar amb eficiència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada