Gravat en joieria i creació artesanal

Aquest bloc està dedicat a la tècnica artesana del gravat aplicat a la joieria i la ornamentació.
Hi trobareu escrits referents als procediments, les eines i passes bàsiques que calen per obtenir un gravat sobre metall.
La tècnica artesana unida a la creativitat ofereixen una oportunitat en la creació de nombroses textures, grafismes, símbologies i formes.
L'expressió directa sobre el metall determina una actitud artística en la creació de plaques i joies d'originals que es mostren en diferents imatges.
Josep Sicart Martínez, gravador
gravats@hotmail.com


14 de març 2010

DIBUIX I GRAVAT

L'inici de qualsevol gravat és un bon dibuix, per això primer cal dibuixar sobre la planxa o l'objecte els caràcters o els dibuixos. Per començar tacarem amb aquarel·la blanca la superfície per aplacar les lluentors i per a que el dibuix a llapis de mina toba destaqui. En cas que el gravat sigui extens i laboriós, ens pot anar bé protegir el dibuix amb una fina capa de vernís. Aquesta operació és important, així no se'ns esborrarà el dibuix inicial. un cop realitzades aquestes tasques, l'objecte ja està preparat per començar el gravat. L'atac amb els burils ha de començar amb traçades primes ben orientades procurant seguir amb fidelitat el dibuix que hem realitzat sense enfonsar massa l'eina per no fer represes. Escollirem d'entrada burils com ara l'unglet o l'híbrid i més endavat, d'acord amb el dibuix, els rodons i els plans. La tècnica del gravador requereix pràctica i concentració ja que la menjada dels burils, i en el seu cas les escapades o sortides sobtades de la traçada per un excés de força aplicada a l'eina o altre motiu, són d'entrada irreversibles. A més cal tenir especial cura en començar i acabar les burilades de manera neta, és a dir sense deixar despulles o rebaves. Finalment, si és necessari, podem procedir a pulir el gravat amb un esmeril fi. Totes aquestes operacions requereixen un ús correcte de les eines i un aprenentatge. Recordeu que els burils són eines de tall, i per tant, podem tenir algun accident. Fins i tot els gravadors més experts en pateixen. No obstant el domini dels burils rau en mesurar la nostra força manual en contraposició a la resistència del metall. Aquest equilibri entre força i resistència és la franja en la que el buril treballa en les millors condicions d'eficiència i seguretat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada