Gravat en joieria i creació artesanal

Aquest bloc està dedicat a la tècnica artesana del gravat aplicat a la joieria i la ornamentació.
Hi trobareu escrits referents als procediments, les eines i passes bàsiques que calen per obtenir un gravat sobre metall.
La tècnica artesana unida a la creativitat ofereixen una oportunitat en la creació de nombroses textures, grafismes, símbologies i formes.
L'expressió directa sobre el metall determina una actitud artística en la creació de plaques i joies d'originals que es mostren en diferents imatges.
Josep Sicart Martínez, gravador
gravats@hotmail.com


9 de gen. 2010

EL GRAVAT

El gravat, entès com una incissió en el material, ha estat una tècnica, una habilitat ancestral i un mitjà que l'home ha emprat per decorar amb símbols els primers objectes i escriure sobre fang i pedra la història de l'antiguitat.
La tècnica artesana del gravat a buril sobre metall evoluciona amb l'aparició de la impremta, on calia aplicar els procediments artesans per a crear els originals de les imatges que després eren estampades a les il·lustracions.
Aquesta mateixa tècnica va ser aplicada a la ornamentació i la joieria de l'època que van tenir un gran seguiment i autors de prestigi universal als Països Baixos, Alemanya i Itàlia.
Aquesta tècnica manual d'un orígen ancestral, perviu actualment en les arts aplicades, els procediments de creació artística i la personalització de la joieria, la xilografia, la calcografia í també en les arts plàstiques en l'obtenció de gravats artístics per a la reproducció gràfica. Personalment penso que, amb tot i l'aparició de nous sistemes mecànics i electrònics de gravat, el gravat és, avui encara, un ofici viu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada